Showing results 1 to 5 of 5

Thread: Restart Runtime

  1. #1

    Default Restart Runtime

    hello everyone
    i have a problem with runtime zenon

    After the project is executed, if you disconnect the monitor and reconnect that, The runtime page crashes (The full project page does not run), and unless runtime closes and reopens, it's still there.
    this problem is In all versions there.(I use zenon version 7.2)
    is there a function in zenon for Restarting Runtime ? (Online Project Reload Does not work) or Macro for closing and reopening the runtime ?

  2. #2
    Join Date
    01.07.2008
    Location
    Salzburg, AT
    Posts
    942

    Default Re: Restart Runtime

    Does the runtime application crash (= ends unexpected)? or just the main screen (the biggest frame) is closed/hidden?

    If it is just closed frame/screen - maybe try: call the function closing the main frame, then opening the screen configured in the project to be the 'start' screen and/or the function executing the AUTOSTART script.



    as it is nothing specific for Energy, i'm moving this thread. 

  3. #3

    Default Re: Restart Runtime

    Quote Originally Posted by ursulak View Post
    Does the runtime application crash (= ends unexpected)? or just the main screen (the biggest frame) is closed/hidden?

    If it is just closed frame/screen - maybe try: call the function closing the main frame, then opening the screen configured in the project to be the 'start' screen and/or the function executing the AUTOSTART script.



    as it is nothing specific for Energy, i'm moving this thread.



    hi ursulak
    I tested this function closing frame but got no answer.
    in my project , i have 2 monitors for each HMI(Like the attached photo). Apparently Zenon only checks the status of monitors, when running(When running runtime) and If there is a problem connecting the monitors after running(In runtime mode), it will no longer check it.

    The only solution to this problem, is to close the project and rerun it ,This access is only possible for the system engineer.
    I tried to write a script(similar Reset_wincc.vbs in wincc Siemens) to close and recall the runtime but Zenon requires admin access to close and is a complex task.

    In the attached photo, the Right monitor displays the project image(extended page/Continued page) Incomplete after disconnecting and connecting monitor cable. and Everything is correct on the left monitor.
    Please provide a suitable solution to this problem.
    Sincerely thank you for your tips.
    Click image for larger version

Name:	overview1.jpg
Views:	12
Size:	1.21 MB
ID:	3054
    Last edited by gary_moore : 22nd January 2021 at 06:24

  4. #4
    Join Date
    20.11.2017
    Posts
    4

    Default Re: Restart Runtime

    bonjour
    si vous détectez la résolution avec vba via une variable Blink (1s) envoyer dans un container ?

    Declare Function GetSystemMetrics32 Lib "User32" _
        Alias "GetSystemMetrics" (ByVal nIndex As Long) As Long

    Public Function ResolutionEcranLargeur()
        On Error GoTo FunctionErreur
        Dim LargeurEcran As Long
        
            LargeurEcran = GetSystemMetrics32(0) 'largeur de l'écran en pixels
            ResolutionEcranLargeur = LargeurEcran
        
        Exit Function
    FunctionErreur:
        ResolutionEcranHauteur = ""
    End Function



  5. #5

    Daumen hoch Re: Restart Runtime

    Quote Originally Posted by henneuse_alain View Post
    bonjour
    si vous détectez la résolution avec vba via une variable Blink (1s) envoyer dans un container ?

    Declare Function GetSystemMetrics32 Lib "User32" _
    Alias "GetSystemMetrics" (ByVal nIndex As Long) As Long


    Public Function ResolutionEcranLargeur()
    On Error GoTo FunctionErreur
    Dim LargeurEcran As Long

    LargeurEcran = GetSystemMetrics32(0) 'largeur de l'écran en pixels
    ResolutionEcranLargeur = LargeurEcran

    Exit Function
    FunctionErreur:
    ResolutionEcranHauteur = ""
    End Function






    Thanks for your solution henneuse_alain
    If possible, give the macro for 64-bit ,Because I get the following error message when running the macro
    And if possible, give more tips about this macros...


    Click image for larger version

Name:	error 64.jpg
Views:	6
Size:	22.6 KB
ID:	3055

Similar Threads

  1. Type of changes that require a restart of the runtime
    By razvan_ash in forum zenon Energy Edition
    Replies: 4
    Last Post: 6th April 2018, 12:44
  2. Restart driver
    By brc in forum VBA
    Replies: 3
    Last Post: 12th April 2013, 07:43
  3. Zenon Driver reconnect/restart
    By kicker in forum Drivers
    Replies: 4
    Last Post: 28th July 2009, 23:06
  4. Replies: 1
    Last Post: 1st April 2008, 11:58
  5. the runtime crashes every time during the runtime start
    By sebastiank in forum zenon Operator
    Replies: 0
    Last Post: 27th August 2007, 10:27

Posting Rules

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •