Showing results 1 to 2 of 2

Thread: Trouble with connecting ABB REF615 via modbus

  1. #1
    Join Date
    10.06.2020
    Posts
    1

    Default Trouble with connecting ABB REF615 via modbus

    Hi

    I am trying to connect my Zenon Energy edition to an ABB REF615 via Modbus TCP.
    I had played around with the driver setting, and I am unable to make a connection.

    In the Runtime, the Modbus variables are marked with a red dot at the corner (no plc connection).

    I did succeed in connecting to the device with different software("mdbus control").
    With that software, I had also managed to read and write to the REF615.
    But when using the same configuration to the Zenon drivers, I get no results.

    I have tried using both the Modbus Energy Driver and the Modbus RTU and Open Modbus TCP drivers and got the same results.

    The "Import variables from driver" option is grayed out. And manually addressing the variable does not work.

    It is worth noting that when using the "IEC 61850 driver"  with the same REF615 I had no issue connecting and managed to read and write to the device.

    I suspect that I am configuring the drivers wrong. 

  2. #2
    Join Date
    01.07.2008
    Location
    Salzburg, AT
    Posts
    923

    Default Re: Trouble with connecting ABB REF615 via modbus

    I suppose the SlaveID number is wrong, e.g. 0 (number zero is reserved for broadcasts). In the MODRTU driver the Slave Id (some device manufacturer use "device id" or "link no.") is equal the NetAddr (and variable must have the same NetAddr), in Modbus Energy - the slaveID has separated setting; see in drivers - tab 'Connections'.

    Or the addressing of variable: 'driver object type' must be like MODBUS function to access this register (most probable is 'holding register' / 'register'&nbsp and the offsets are starting from 0 or 1 (so if in the device the list starts by 4000h in zenon is 0 or 1);

    If this hint does not help - take look in log from driver (DiagViewer) and/or contact your local COPA-DATA Support officially.

Similar Threads

  1. Trouble on installing Zenon 7.60 Editor
    By haxziq in forum Editor and Runtime Setup
    Replies: 0
    Last Post: 29th June 2020, 07:44
  2. Connecting OPC DA server to zenon Editor
    By razorqhex in forum Editor and Runtime Setup
    Replies: 1
    Last Post: 8th June 2020, 14:12
  3. MATHDR32 variables trouble
    By woohyen2 in forum zenon Supervisor
    Replies: 1
    Last Post: 27th May 2020, 13:51
  4. Connecting to a Modscan in same computer
    By saravana.b@peak-national.com in forum zenon Supervisor
    Replies: 1
    Last Post: 22nd October 2019, 15:16
  5. Issue connecting ZENON 7.11 to S7-1200 (Programmed with TIA portal)
    By Sonia in forum Editor and Runtime Setup
    Replies: 1
    Last Post: 8th January 2018, 13:15

Tags for this Thread

Posting Rules

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •