Showing results 1 to 2 of 2

Thread: Logic Error - PLC utilization peaked at 156%

  1. #1
    Join Date
    25.10.2017
    Posts
    2

    Frage Logic Error - PLC utilization peaked at 156%

    Hi all,

    I constantly see an error message on diagviewer for straton. Like "Timing configuration error. PLC utilization exceeds 80 Configured cycle time = 10260 us, maximum execution time = 16038 us, maximum PLC utilisation = 100". It is working some how but after couple week later delete all stored data on straton and start over again. 

    I couldnt find exactly how to slove it and what cause it. I increase cycle time but didnt work.

    Added below diagviewer output and screenshot 

    Does anyone know the reason or guessing it?

    Thank you
    Tim
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Logic_Error.PNG  
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Join Date
    01.07.2008
    Location
    Salzburg, AT
    Posts
    917

    Default Re: Logic Error - PLC utilization peaked at 156%

    This log is a hint that the program you have written in Logic needs to execute your code sometimes at least 15ms, while is configured to be executed each 10ms. Another reason for longer execution time could be the data exchange (too many variable value changes per cycle) in one of your fieldbus drivers.
      
    If you do not need to debug you program - compile it as 'release' not 'debug' (project - settings - code generation). This will significantly speed Logic RT up. As next - if you have programmed more as only few lines of code - try out the post compiling with an external C compiler. This can speed up your code.

    If without debug information the execution time will be still higher as the configured cycle time - increase the cycle time to value bigger as your long term measured execution time.
    Note: the Logic with short cycle but cycle overflows is less performant as Logic with cycle long enough to avoid overflows.

    The User Interface window of Logic Runtime by default displays only the PLC load; and by button 'Report' press - the logging messages. But it can also display the current calculation time: for advanced statistic press shortcut Shift+Alt+A, for system latency Alt+S. Then also button 'reset statistic' appears and if you reset it - there will be no new log messages till next overflow.

Similar Threads

  1. Modbus TCP with Logic
    By genakust in forum straton / zenon Logic
    Replies: 2
    Last Post: 17th March 2016, 10:17
  2. IEC61850: error starting zenon logic application
    By steven.costantini in forum straton / zenon Logic
    Replies: 4
    Last Post: 29th February 2016, 11:02
  3. combinatorial logic
    By hajjsaid99 in forum zenon Supervisor
    Replies: 4
    Last Post: 1st July 2015, 09:53
  4. zenon logic
    By nikabena in forum straton / zenon Logic
    Replies: 2
    Last Post: 26th March 2015, 21:44

Tags for this Thread

Posting Rules

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •